Перегляд теми
Питання-відповідь
|
|
DrShock |
Опубліковано 21-03-2009 21:17
|
Вміє писати Повідомлень: 16 Зареєстровано: 06.03.09 |
Steppenwolf надіслано: Взагалі-то букви голосними не бувають, як і приголосними. Звісно. Голосними бувають звуки. Інколи, щоправда, в розмовному мовленні (та навіть у Вікіпедії) зустрічав "голосна буква", але сам не вважаю це нормативним. Тільки я не настільки нудний, щоб тут, на форумі, писати "перші чотири з них - це букви, які позначають голосні звуки". Як кажуть, sapienti sat. Vumnik підтвердить. P.S. Ви знайомі з Ромашкою? Якщо ні, то, думаю, ви швидко знайдете спільну мову. Коли ти просто сидиш в чаті і спілкуєшся у неформальній обстановці, звичайно, не обов'язково дотримуватись якихось мовних правил. Проте, коли ти задаєш будь-якє питання, навіть, тут, у чаті, ти маєш бути абсолютно точним, адже від цього залежить можливість його розв'язання. Через такі "дрібниці" наші шановні сучасні автори роблять розв'язання цього питання неможливим. Яскравим прикладом є, зокрема, питання останього туру відкритки про хату. Там, шановний автор питання з команди Соляріс видно не знає правил граматики та ніколи не брав в руки збірник українських фразеологізмів. Звідси висновок ("мораль этой басни такова": якщо Ви вже взялись за складання питань, то будьте ласкаві дотримуватись усіх норм, якщо ж ні - то займіться чимось, що відповідає вашим можливостям. |
|
|
Доктор лектор каннібал |
Опубліковано 22-03-2009 02:01
|
Трохи пише Повідомлень: 85 Зареєстровано: 18.01.09 |
drshock надіслано: Яскравим прикладом є, зокрема, питання останього туру відкритки про хату. Там, шановний автор питання з команди Соляріс видно не знає правил граматики та ніколи не брав в руки збірник українських фразеологізмів. Звідси висновок ("мораль этой басни такова": якщо Ви вже взялись за складання питань, то будьте ласкаві дотримуватись усіх норм, якщо ж ні - то займіться чимось, що відповідає вашим можливостям. Сорі за офтопік, але маю відповісти на закид. Авторський варіант питання про хату дослівно: "У статті у Вікіпедії це прислів’я характеризується як таке, що «виражає раннє пробудження самосвідомості власника та появу пріоритету особистих інтересів над громадськими, свободолюбство українського народу, а також козацтва». А якими чотирма словами починається це прислів’я?" І в чому тут некоректність питання? Так, через синонімічність виразів "скраю" та "з краю" виникає мінідуаль (дві правильні відповіді), але що завадило написати командам принаймні одну з них? А загалом, не викликають поваги гравці, котрі, не взявши питання по-суті, беруться апелювати через наявні у питанні лінгвістично-граматичні неточності. Ну, немає "голосних букв", але ж усім прекрасно зрозуміло, що під цим мається на увазі. |
|
|
DrShock |
Опубліковано 22-03-2009 15:44
|
Chian надіслано: drshock надіслано: Яскравим прикладом є, зокрема, питання останього туру відкритки про хату. Там, шановний автор питання з команди Соляріс видно не знає правил граматики та ніколи не брав в руки збірник українських фразеологізмів. Звідси висновок ("мораль этой басни такова": якщо Ви вже взялись за складання питань, то будьте ласкаві дотримуватись усіх норм, якщо ж ні - то займіться чимось, що відповідає вашим можливостям. Сорі за офтопік, але маю відповісти на закид. Авторський варіант питання про хату дослівно: "У статті у Вікіпедії це прислів’я характеризується як таке, що «виражає раннє пробудження самосвідомості власника та появу пріоритету особистих інтересів над громадськими, свободолюбство українського народу, а також козацтва». А якими чотирма словами починається це прислів’я?" І в чому тут некоректність питання? Так, через синонімічність виразів "скраю" та "з краю" виникає мінідуаль (дві правильні відповіді), але що завадило написати командам принаймні одну з них? А загалом, не викликають поваги гравці, котрі, не взявши питання по-суті, беруться апелювати через наявні у питанні лінгвістично-граматичні неточності. Ну, немає "голосних букв", але ж усім прекрасно зрозуміло, що під цим мається на увазі. Питання мають бути АБСОЛЮТНО ТОЧНИМИ і ніякого дуалізму в них не може бути. Ми платимо авторам за запитання, а ті, у свою чергу, повинні складати їх так, щоб вони були точними, достовірними і не мали в собі якоїсь суперечності. Зрозумійте, що виразу "скраю" та "з краю" не є синонімічними. Прийменник "з" у другому виразі має значення об'єктності, певного місця знаходження. Відкриваєте підручник з української мови або зазираєте у збірник українських фразеологізмів, накінець, просто підходите до вчителя української мови і літератури й кажете щось типу: скажіть, будь ласка, мені, бадилю, як тре писати цей фразеологізм і, о диво, виявляється, що воно пишеться саме так, а не інакше. За Вашою логікою виходить, що ця бідна хата з якогось там краю (з українського, а, може, з російського, може, з Львівщини, а, може, й з Слобожанщини). У цьому випадку сенс цього фразеологізму взагалі втрачається. Виходить, що потрібно було відповідати: "Моя хата скраю, нічого", так? Це такий початок? Смішно... А в мене не викликають поваги ті писаки, що не здатні скласти нормальне, коректне запитання. Повторюю - не можеш складати, йди дивись ток-шоу Андрія Малахова і буде тобі щастя. Доказом того шо автор цього питання, коли його складав думав, вочевидь не головою, слугує той факт, що це питання було знято одноголосним рішенням апеляційного жюрі. ТАК ШО ТАЩИ СОСИСЬКУ. P.S. 1. Під час складання запитань не раджу покликатись на вікипедію. 2. Якщо бажаєте, щоб Ваші запитання були коректними і граматично правильними звертайтесь до Ромашки, вона вам все доступно пояснить. |
|
|
Bizba |
Опубліковано 22-03-2009 16:38
|
Флудить Повідомлень: 847 Зареєстровано: 03.01.09 |
З попереднього посту очевидно, що дописувач ні концепції "Що? Де? Коли?" не знає, ні правил хорошого тону
Давааджаргал Мунхбат! |
|
|
Persona grata |
Опубліковано 22-03-2009 22:08
|
Вміє писати Повідомлень: 43 Зареєстровано: 30.01.09 |
За цим столом сиділи сер Івейн,сер Гавейн,сер Пелінор,сер Кей,сер Галахад,сер Персиваль...А хто очолював стіл? |
|
|
Infinite Tale |
Опубліковано 22-03-2009 22:23
|
Флудить Повідомлень: 699 Зареєстровано: 05.01.09 |
Блін, вони навіть тут умудрились посваритись(((
In Iokus veritas... |
|
|
DrShock |
Опубліковано 22-03-2009 23:09
|
Julia надіслано: дуже банально... тa всe ж, мoжe, кaроль Aртур?За цим столом сиділи сер Івейн,сер Гавейн,сер Пелінор,сер Кей,сер Галахад,сер Персиваль...А хто очолював стіл? |
|
|
Scessia |
Опубліковано 22-03-2009 23:33
|
Пише багато Повідомлень: 516 Зареєстровано: 03.01.09 |
drshock надіслано: Julia надіслано: дуже банально... тa всe ж, мoжe, кaроль Aртур?За цим столом сиділи сер Івейн,сер Гавейн,сер Пелінор,сер Кей,сер Галахад,сер Персиваль...А хто очолював стіл? очевидно з Вашої відповіді, що не все так банально ... хоча жарт і насправді з бородою. Є люди, в котрих живе Бог; є люди, в котрих живе Диявол; а є люди, в котрих живуть лише глисти. |
|
|
Hartmann |
Опубліковано 23-03-2009 00:01
|
Вивчає абетку Повідомлень: 8 Зареєстровано: 19.03.09 |
drshock надіслано: Питання мають бути АБСОЛЮТНО ТОЧНИМИ і ніякого дуалізму в них не може бути. Ми платимо авторам за запитання, а ті, у свою чергу, повинні складати їх так, щоб вони були точними, достовірними і не мали в собі якоїсь суперечності. Зрозумійте, що виразу "скраю" та "з краю" не є синонімічними. Прийменник "з" у другому виразі має значення об'єктності, певного місця знаходження. Відкриваєте підручник з української мови або зазираєте у збірник українських фразеологізмів, накінець, просто підходите до вчителя української мови і літератури й кажете щось типу: скажіть, будь ласка, мені, бадилю, як тре писати цей фразеологізм і, о диво, виявляється, що воно пишеться саме так, а не інакше. За Вашою логікою виходить, що ця бідна хата з якогось там краю (з українського, а, може, з російського, може, з Львівщини, а, може, й з Слобожанщини). У цьому випадку сенс цього фразеологізму взагалі втрачається. Виходить, що потрібно було відповідати: "Моя хата скраю, нічого", так? Це такий початок? Смішно... А в мене не викликають поваги ті писаки, що не здатні скласти нормальне, коректне запитання. Повторюю - не можеш складати, йди дивись ток-шоу Андрія Малахова і буде тобі щастя. Доказом того шо автор цього питання, коли його складав думав, вочевидь не головою, слугує той факт, що це питання було знято одноголосним рішенням апеляційного жюрі. ТАК ШО ТАЩИ СОСИСЬКУ. P.S. 1. Під час складання запитань не раджу покликатись на вікипедію. 2. Якщо бажаєте, щоб Ваші запитання були коректними і граматично правильними звертайтесь до Ромашки, вона вам все доступно пояснить. Якіта нєтіпічьний прєдставітєль андердаун-ліги. Вахфльониш ти іщо на ахвіцера учиться. |
|
|
Persona grata |
Опубліковано 23-03-2009 11:59
|
дуже банально... тa всe ж, мoжe, кaроль Aртур? Нажаль ні!Питання набагато простіше,ніж здається! |
|
|
vumnik |
Опубліковано 23-03-2009 12:05
|
Пише багато Повідомлень: 289 Зареєстровано: 04.01.09 |
Julia надіслано: дуже банально... тa всe ж, мoжe, кaроль Aртур? Нажаль ні!Питання набагато простіше,ніж здається! Ніхто не очолював. Стіл спеціально зробили круглим, щоб усі були рівні. Непогане запитання для шкільного турнеіру чи молодіжного брейна. І пастка цікава. |
|
|
Persona grata |
Опубліковано 23-03-2009 14:19
|
Ніхто не очолював. Стіл спеціально зробили круглим, щоб усі були рівні. Непогане запитання для шкільного турнеіру чи молодіжного брейна. І пастка цікава. Спасибі,я й не сумнівалась,що це для вас дрібниця! Англійці вважають,що навіть після тривалої репетиції вони не зможуть правильно сказати цю російську фразу. В кращому випадку в них вийде щось типу "жовто-голубий автобус". А що це за фраза? |
|
|
Stella |
Опубліковано 23-03-2009 14:27
|
Трохи пише Повідомлень: 182 Зареєстровано: 03.01.09 |
Я люблю вас.
I am the blood of the dragon, and the dragon does not fear. |
vumnik |
Опубліковано 23-03-2009 14:43
|
Julia надіслано: Ніхто не очолював. Стіл спеціально зробили круглим, щоб усі були рівні. Непогане запитання для шкільного турнеіру чи молодіжного брейна. І пастка цікава. Спасибі,я й не сумнівалась,що це для вас дрібниця! Англійці вважають,що навіть після тривалої репетиції вони не зможуть правильно сказати цю російську фразу. В кращому випадку в них вийде щось типу "жовто-голубий автобус". А що це за фраза? Про автобус - стара свічка. Спробуйте трохи складніше: Кажуть, що одного разу не зовсім тверезий Борис Миколайович назвав цим словосполученнмя свого американського колегу. Так само називається мережа київських фаст-фудів. Назвіть головну страву в їхньому меню. |
|
|
sark |
Опубліковано 23-03-2009 14:44
|
Пише багато Повідомлень: 251 Зареєстровано: 19.02.09 |
блін (млинець)
Змінено: sark, 23-03-2009 14:50 |
|
|
vumnik |
Опубліковано 23-03-2009 15:01
|
Sark надіслано: блін (млинець) Правильно. Ваше запитання. |
|
|
Мариша |
Опубліковано 23-03-2009 22:08
|
Трохи пише Повідомлень: 189 Зареєстровано: 07.01.09 |
Про автобус - стара свічка. Спробуйте трохи складніше как по мне, не сложнее... хотя не свечка, как "я люблю вас". можно я попробую? Прослушайте список, составленный одним из пользователей блога ilovecinema.ru: «Матрица: Революция» — финальная битва, «Последний самурай» — уроки боевого искусства, «Бегущий по лезвию» — слёзы, «Дневник памяти» – лучший поцелуй, «Гордость и предубеждение» — признание в любви. Его можно продолжать еще долго, но если вы найдете закономерность, то через минуту в ответе напишете фильм-драму 1988 г., название которого можно было без колебаний поставить в заглавие этого списка. З.Ы. просьба: не шерстить википедию по драмам 1988... это неинтересно! Ты поймешь, что я ангел, когда я повернусь к тебе спиной... |
RIOTER |
Опубліковано 23-03-2009 22:39
|
Увага! Спам-бот! Повідомлень: 1867 Зареєстровано: 25.02.09 |
Список Шиндлера )) |
|
|
Мариша |
Опубліковано 23-03-2009 22:41
|
Трохи пише Повідомлень: 189 Зареєстровано: 07.01.09 |
неа... ще варіанти?